Заседание на Отраслов съвет за тристранно сътрудничество

На 11.02.2016 г. се проведе заседание на Отраслов съвет за тристранно сътрудничество (ОСТС), като беше обсъден проект на Национална здравна карта. Проектът беше представен от Председателя на ОСТС д-р Ваньо Шарков.

Предоставяме Ви, основните акценти:

Основен принцип е определяне минималния брой на работещите в извънболничната помощ и болничните легла в съответната област въз основа на демографски фактори, географски, брой специалисти и болнични легла на базата на усреднени данни от Евростат.

Броят на работещите лекари и професионалисти по здравни грижи в извънболничната помощ е по-малък от предвидените в съответните областни здравни карти.

 

В повече са леглата за активно лечение в областите София, Пловдив, Пазарджик. Една част от тях могат да се трансформират в легла за продължително лечение, като няма да бъде необходимо ново разрешение за дейност на многопрофилни болници за активно лечение. Ще бъдат обслужвани пациенти по три нови клинични пътеки за продължително лечение – лечение след инсулт, инфаркт и големи хирургични операции. Предлага се болничните легла за продължително лечение да нараснат от 1,8 % в момента на 13 % след приемане на Националната здравна карта.

Предвижда се намаляване на съществуващите легла за онкология от 1133 с 40 до 60 за цялата страна.

Предвижда се постепенна подмяна на апаратите за хемодиализа, като ще се започне с тези, които са най-амортизирани.

Предвижда се, че там където има повече или достатъчно изпълнители, да не се допуска изграждане и финансиране от обществени фондове на нови лечебни заведения, а да се посочват области в които има недостиг за изграждането им.

От името на ФСЗ-КНСБ, д-р Иван Кокалов изрази становище, че посоката за приемане на задължителна Национална здравна карта е вярна и е искане на синдикатите от много години. Това ще доведе до ред и възможност за бъдещи инвестиции, съгласно потребностите на конкретните области. Добре е, че остава възможността на пациентите да се лекуват, там където считат, че ще получат качествени здравни грижи.

Разбира се, е необходимо да бъдат разработени и коефициенти за болници в отдалечени и неблагоприятни райони, подобно на защитените училища, т.е. тези лечебни заведения да получат допълнително финансиране.

Като следваща крачка, виждаме промяна в законодателството за даване възможност, за допълнително надграждащо застраховане в доброволните здравноосигурителни фондове.

Екип на Министерството на здравеопазването ще организира срещи за разясняване на конкретни проблеми в различни области.

Предлагам, представители на синдиката да вземат участие в областните срещи.

На сайта на Министерство на здравеопазването е качен проект за приемане на Национална здравна карта.

Ако има проблеми или неясноти, моля писмено да ни уведомите. Крайният срок за обсъждане е 02.03.2016 г.    

Проектът на Национална здравна карта е публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването:

http://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/

 

 

 

Федерация на синдикатите
в здравеопазването

1202 София
бул. "Мария Луиза" 45
тел. (02) 988-20-97
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.