Несъгласие на ФСЗ-КНСБ със Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ

Във връзка със "Световния ден на публичните услуги“, Федерация на синдикатите в здравеопазването-КНСБ, изразява несъгласие със Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ - Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.

Оценката за публичния ефект от споразумението е спорна, тъй като пресмятането й се уповава на модел, който видимо е неадекватен.  Има опасения, че САЩ ще наложат на Европа своите правила за химическата безопасност, за храните и в други области. Може да не се изисква обозначаване на ГМО на етикетите. Забраната за шистов газ също може да отпадне. Други спорни моменти включват защитата на авторски права, търговските наименования и особено създаването на специален трибунал за съдебни спорове "инвеститор-държава".

Лисабонският договор предоставя възможност европейските граждани да проявяват законодателна инициатива, но Европейската комисия блокира предварително инициативата "Спрете ТТИП" под претекст, че Съветът на Европа също има роля в реализирането на "партньорството".  Oтказът на Комисията е оспорен пред Европейския Съд, а инициативата продължава да набира привърженици, като на 7 октомври 2015 внася събраните 3 200 000 броя подписи.

 

 

 

Федерация на синдикатите
в здравеопазването

1202 София
бул. "Мария Луиза" 45
тел. (02) 988-20-97
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.